Er det dyrt, at være vegetar?

Jeg er tit blevet spurgt, om det ikke er dyrt at være vegetar. Til det plejer jeg at svare, at det afhænger af, hvor meget man gør ud af maden, og så naturligvis hvad ens økonomi tillader. I den ene ende af spektret findes der det billige vegetarliv for dem på et SU-budget, hvor indkøb til simple madretter foretages behersket og prisfornuftigt i discountbutikker. I den anden ende af spektret er vegetaren, som bruger et utal af eksotiske og finurlige ingredienser i maden, og ofte handler råvarer i dyre specialbutikker.

Jeg kan godt lide at følge nogen af de danske madprogrammer, som vises på DR og TV2. I programmerne laver TV-kokke både lækker og ekstavagant mad, og ind i mellem kaster de sig også over interessante vegetarretter. Men fælles for disse programmer er, at der ofte bruges både mange og relativt dyre råvarer i jagten på den fuldendte TV-opskrift. Tag en simpel ret som nordisk kålsalat, der blev lavet i DR1s AnneMad, og som består af hele 14 ingredienser! Hvis man skal ud og finde alle disse ingredienser, så bliver SU-budgettet godt barberet i kanterne.

Man er ikke nødvendigvis bedre hjulpet, hvis man leder efter vegetaropskrifter i de danske ugeblade. Her er listen af ingredienser til en af de mange smukke retter i bladene nemlig også ofte alenlang; så her risikerer man ligeledes, at skulle finde den store pengepung frem, hvis man i eget køkken vil prøve at gøre madskribenten i ugebladet kunsten efter.

Er madprogrammer og ugeblade kilden til den viden man har om vegetarmad, så er der ikke noget at sige til, at man går rundt med en opfattelse af, at vegetarlivet kun er for dem med mange penge. Men selv om det også kan være dyrt, så behøver det ikke at være det. Der findes en billigere måde at leve som vegetar på.

Man behøver ikke at bruge specialvarer som disse, for at være vegetar.
Man behøver ikke at bruge dyre specialvarer som disse, for at være vegetar.

Så meget bruger jeg selv

Jeg vil skyde på, at jeg gennemsnitligt bruger i omegnen af 50-60 kroner dagligt på et vegetarisk hovedmåltid – nogen gange lidt mere eller mindre. Det er naturligvis ikke et madbudget, der tillader mig at skeje ud med alskens eksotiske råvarer som i madprogrammet AnneMad. Men det er heller ikke nødvendigt, for at kunne leve et sundt vegetarliv. Egentlig forestiller jeg mig, at 50-60 kroner er, hvad ganske mange danskere bruger på deres hovedmåltid, hvad enten de er vegetarer eller kødspisere.

Hvad får jeg så for 50-60 kroner dagligt (1500-1800 kroner om måneden)? Jeg får økologiske råvarer, som for eksempel kål, ris og kartofler, hvor disse nu er på tilbud. Derudover er der plads i budgettet til tilbehør og specielle produkter som vegetarisk fars og falafler. Og sagen er, at maden er mættende og giver en masse energi, uden at den koster en formue. At leve vegetarisk behøver således ikke at være dyrt!

Dyrere end at spise kød?

Lad os prøve at se på det, der af mange måske betragtes som en af Danmarks nationalretter: pasta med kødsovs. Hvis denne ret skal laves vegetarisk, så skal kræver det pasta, hakket løg, hakkede tomater, hvidløg, salt/peber og vegetarisk fars. Til kødretten bruges præcis det samme, bortset fra at farsen erstattes af oksekød. Vegetarisk fars og det af oksekød koster nogenlunde det samme. Her er derfor et konkret eksempel på, at det ikke er dyrere at være vegetar end kødspiser.

Med andre ord, så skal det ikke være det økonomiske, som holder dig tilbage fra at springe ud i et liv som vegetar!

Del denne artikel med dine venner:
Facebook
GOOGLE
http://sundekrummer.dk/er-det-dyrt-at-vaere-vegetar/

Relaterede blogindlæg:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *