Stamcellekød – for eller imod som vegetar?

Har du hørt om det såkaldte stamcellekød? Det er kunstigt kød som laves på et laboratorium ved hjælp af stamcellerne fra dyr. Fordelene ved stamcellekød er til at få øje på: 1) det belaster miljøet mindre, 2) dyrene lider ikke i samme grad som slagtedyr, og 3) kontrolleret produktion reducerer risikoen for bakterier og hygiejneproblemer. Det er jo meget godt alt sammen, men hvordan skal vi vegetarer forholde os til stamcellekød?

Vil denne i fremtiden blive lavet på et laboratorium?
Vil skinke i fremtiden blive lavet på et laboratorium?

Stamcellekød, også kendt som kunstigt kød, skabes på et laboratorium ved at kopiere muskelvæv fra dyr. Dette muskelvæv kan under de rette forhold omdannes til for eksempel kunstige hakkebøffer, fiskefileter eller kyllingelår. Helt lækkert lyder det måske ikke, men det giver nu alligevel en række fordele i forhold til konventionelt kød:

  • bedre for klimaet, idet der bruges færre ressourcer ved fremstilling.
  • færre lidelser blandt dyrene, da de ikke længere skal slagtes.
  • forbedret hygiejne, da produktionen foregår på et laboratorium og ikke i en stald.
  • nemmere at brødføde verdens befolkning.

Med alle disse fordele ved kunstigt kød, er det så noget, der kan friste en vegetar?

Vegetarens stillingtagen

Vi vegetarer kan have mange gode grunde til, at droppe kødet. Der er for eksempel det etiske aspekt, som handler om, at vi ikke vil medvirke til at slå dyr ihjel. Men hvis produktionen af kunstigt kød betyder, at dyrene ikke længere udsættes for smerte og lidelser, så er etik vel ikke længere en valid årsag til at være vegetar?

Der er også det sundhedsmæssige aspekt som vægter tungt for mange vegetarer. Og man kan med rette spørge, og der egentlig er grund til at være nervøs for sundheden, hvis det kunstige kød screenes på et laboratorium. Der er imidlertid masser af forskning på området, som viser, at vi mennesker bliver syge af at indtage kød. Dette skyldes ikke kun de antibiotika og resistente bakterier som findes i eksempelvis opdrættede grise og køer. Det skyldes nemlig også, at menneskekroppen har udviklet sig gennem tiden, og ikke længere tåler kød i samme omfang, som den gjorde for 200.000 år siden. Det viser sig blandt andet ved, at indtagelse af for eksempel forarbejdet kød kan føre til kræft.

Så kunstigt kød eller ej så må et kødfrit liv stadig være at foretrække for menneskeheden.

Fremtiden

I Holland sælges kunstigt kød allerede i supermarkederne. I Danmark kan dette også være en realitet om 5-10 år. Hvordan det vil blive modtaget af forbrugerne, vil tiden jo så vise. Spændende er det i hvert fald under alle omstændigheder.

Kilder:
http://politiken.dk/mad/ECE3376055/er-du-klar-til-en-kunstig-boef/
http://supermeat.com/stop.html

Del denne artikel med dine venner:
Facebook
GOOGLE
http://sundekrummer.dk/stamcellekoed-for-eller-imod-som-vegetar/

Relaterede blogindlæg:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *