Tips til at undgå giftrester i maden og farlig emballage

Det er på mange måder blevet nemmere at være forbruger i disse moderne tider. Udvalget af fødevarer på hylderne i supermarkederne er stort og man kan få spændende råvarer fra alle egne af kloden. Men der er også en bagside af medaljen i form af flere giftrester i maden end tidligere. Dertil kommer også et øget miljøsvineri. Disse to vigtige faktorer indgår i min egen bevidsthed, når jeg handler mad ind, da begge dele har stor betydning for mit velvære og min samvittighed. I dette lille indlæg har jeg taget udgangspunkt i mine egne indkøbsvaner, og de tanker jeg i den forbindelse gør mig.

Vi har alle forskellige prioriteringer og syn på, hvad der betyder mest for os, når vi handler fødevarer. Nogen vægter prisen på det de køber meget højt, hvilket tit betyder at kvalitet, dyrevelfærd og miljø kommer i anden række. I den anden ende af skalaen finder vi personer, som sætter en ære i at købe økologiske og bæredygtige produkter. Om man foretrækker den ene eller den anden gruppe, eller noget midt i mellem, kan der være mange holdninger til.

Mange fødevarer indeholder desværre sprøjtemidler.
Mange fødevarer indeholder farlige sprøjtemidler.

Giftrester i frugt og grøntsager

Der er desværre rester fra sprøjtegift i meget af den frugt og grønt, vi finder i de danske supermarkeder i dag. Denne gift er naturligvis ikke ufarlig for menneskekroppen, og flere forskere peger da også på en sammenhæng mellem netop dette og udvikling af kræftsygdomme. At købe økologisk kan være en måde at reducere indtaget af gift på.

Men selv om køb af økologisk på mange måder er godt, så kræver det stadig lidt påpasselighed. Grænseværdierne for hvornår frugt og grønt betragtes som værende økologisk dyrkede, svinger nemlig fra land til land. I EU er Danmark et af de striksere lande i den henseende, mens de tager lidt mere løst på det i Syd- og Østeuropa. I Italien for eksempel kan et æble være sprøjet med mere end 10 forskellige sprøjemidler, og stadig betragtes som værende økologisk [1]. Bevæger vi os uden for Europa og kigger i retning af Kina, så er der grund til endnu større varsomhed. I Kina findes der ingen miljølove og vandet som indgår i dyrkningen af frugt og grønt er ofte voldsomt forurenet. Så at købe økologi fra Kina, er efter min mening, at stikke sig selv blår i øjnene.

Det er ikke kun madvarer, som kan være problematiske. I 2014 fandt Greenpeace insekt- og svampegift i mange af de temærker, som også sælges på det danske marked. To ad disse var Lipton og Twinings [3].

Tip: køb økologisk og helst dansk når det er muligt.

Kemikalier – og plastic – i maden

Noget andet vi helst skal styre fri fra, som de sunde individer vi gerne vil være, er kemikalier i maden. Ofte er farlige stoffer camoufleret som e-numre, hvorfor jeg har lavet min egen lille liste, over de stoffer som jeg for så vidt muligt selv undgår:

E102, E104, E110, E120, E122, E123, E124, E132, E133, E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228, E249, E250, E251, E252, E320, E321, E621, E622, E623, E624, E625, E625.

Ovenstående er e-numre, som varierer i farlighed. De går fra at give allergilignende symptomer til at være under mistanke for at være kræftfremkaldende. Udover e-numre er jeg også selv varsom med fødevarer som indeholder nitrit, svovldioxid og glutaminsyre.

Som om det ikke er nok, så er jeg også på vagt over alle fødevarer, som kommer fra Kina (og Asien i det hele taget). Jeg har for eksempel læst, at der i noget af den ris som kinesiske virksomheder sælger, iblandes plastic formet som riskorn [4]. Plastic er åbenbart billigere end rigtig ris, men temmelig skidt for forbrugernes fordøjelsessystem. Samme observation har været gjort omkring kinesiske grønne bønner.

Emballage

Emballagen er ikke uvæsentlig, når det kommer til sundhed. Som jeg tidligere har skrevet i et blogindlæg, kan mad som er emballeret i dåser være farlige, da de afgiver det hormonforstyrrende stof kaldet bisphenol A. Har du derfor en mulighed for, at købe det du skal bruge på karton, så kan det være at foretrække.

Men når det kommer til emballage, så er der også miljøet at tænke på. Plastic og andet affald hober sig op i naturen, og i verdenshavene findes der nu enorme plasticøer, til fare for dyr og planter.

Hvem ved hvor vores affald ender?
Hvem ved, hvor vores affald ender?

Kilder:

[1]: http://www.aebletoften.dk/ManSproejterDa.htm
[2]: http://mayday-info.dk/oekologi-fra-kina.aspx
[3]: http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/forbrugersikkerhed/art5529863/Te-fra-Lipton-og-Twinings-er-fyldt-med-pesticider
[4]: http://althealthworks.com/7761/plastic-rice-from-china-is-real-and-it-can-cause-serious-health-problemsyelena/

Billeder:

Det ene af billederne stammer fra wikimedia.

Del denne artikel med dine venner:
Facebook
GOOGLE
http://sundekrummer.dk/tips-til-at-undgaa-giftrester-i-maden-og-farlig-emballage/

Relaterede blogindlæg:

One Comment


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *