10 tips til den nye vegetar

Det er slet ikke så nemt at springe ud som vegetar, som mange medier i disse tider ellers forsøger at foregøgle. Efter et langt liv med kød, kræver det nemlig sin mand eller kvinde, at fortrænge den velduftende kotelet som steger på panden, den indbydende franske hotdog der lokkes med fra grillen eller den saftige flæskesteg med sprød svær der serveres juleaften på de fleste danske juleborde. Ja, trangen til de madvaner man havde tidligere, kan være så stor, at man ender med at skrotte sin just indviede vegetartilværelse. Derfor har jeg herunder samlet 10 tips til den nye vegetar – et survival kit om du vil.

Vegetarlivet kan især være hårdt i opstartsfasen. Så jeg tænkte, at et lille udvalg af tips for den nye vegetar vil være på sin plads. Her har du dem fra 1 til 10.

Tip 1: Vær forsigtig med moralprædiken

Du er naturligt nok stolt og glad over din beslutning om, at have lagt kødet på hylden til fordel for en tilværelse som vegetar. Du vil måske gerne dele det med alle i din omgangskreds, hvilket kan være fint; men pas på at du ikke i den forbindelse kommer til at prædike moral i stil med, – “jeg synes, at alle der spiser kød er forfærdelige mennesker, fordi de ikke tænker på dyrenes forhold”. Den slags udtalelser kan hurtigt ende i diskussioner, som irriterer omgivelserne og som dræner dig for energi.

Tip 2: Check ingredienslisten når du køber ind

Man kan nogen gange bliver overrasket over, hvad madvarer – som ellers ser ganske uskyldige ud – kan indeholde af animalske tilsætningsstoffer. Tag gelatine for eksempel, som typisk er fremstillet af svin og køer. Gelatine kan man være uheldig at finde i blandt andet vingummi, marmelade og yoghurt. Så check ingredienslisten næste gang du handler ind, hvis du vil undgå den slags overraskelser.

Husk at checke ingredientslisten.
Husk at checke ingredientslisten.   (c) Can Stock Photo

Tip 3: Accepter at det kan svært at spise ude

Min erfaring med at spise ude hos venner og bekendte er den, at personen som står for madlavningen ofte er travlt beskæftiget med retter til kødspiserne. Vegetarretten ender derfor nogen gange med at komme til verden i hast og jag. Mit eget princip når jeg spiser ude, er, ikke at sætte forventningerne for højt til vegetarmaden; så bliver jeg nemlig sjældent skuffet.

Tip 4: Du er ikke alene

Hvis du lige er sprunget ud i en tilværelse som vegetar, kan du godt føle dig en smule alene med dit nye liv. Heldigvis findes der netværk på sociale medier som facebook for både nye og erfarne vegetarer, som du kan drage nytte af.

Tip 5: Genfind motivationen

Er du kørt lidt træt i dit nye liv som vegetar, så kan det være godt med et lille motivations-“boost”. Prøv for eksempel denne Youtube-video fra den amerikanske dyreretsforening PETA, som viser, hvordan dyr på vej til slagtebænken, mishandles på det groveste.

En motivationsfaktor?
En motivationsfaktor?                      (c) Can Stock Photo

Tip 6: Lev med at der sker fejl

Indtil vegetarlivet bliver rutine og kører på autopilot, må du forberede dig på, at der sker smuttere ind i mellem. Smuttere som at den indkøbte pakke med grøntsagsfrikadeller alligevel viser sig at indeholde svinekød (dette har jeg selv oplevet!). Eller at det man troede var en vegetarisk margheritapizza, er blevet tilsat ansjoser (dette har jeg også oplevet!). Det er bedst at tage den slags oplevelser med et ophøjet smil.

Tip 7: spis sundt

Som ny vegetar kan det være en god idé, at planlægge måltiderne en uge frem, så du ved, at du får de nødvendige proteiner og vitaminer. Det kan du gøre ved at finde nogle enkle, men sunde, opskrifter. Du kan finde et par gode og nemme opskrifter her.

Tip 8: spis varieret

Hvis du vil holde humøret højt som vegetar, så er det vigtigt at du spiser sundt og varieret. Bliver det frostpizza og kedelig pasta hver dag, så falder moralen tilsvarende. Læs mere i dette tidligere blogindlæg om varieret mad for vegetaren her.

Tip 9: tag ud og spis

Beløn dig selv med en tur på vegetarrestaurant i ny og næ. Ud over at det er dejligt og hyggeligt at spise ude, så kan det give inspiration til nye spændende retter.

Tip 10: Der er lys for enden af tunnelen

Al begyndelse er svær, siges det. Det gælder naturligvis også dit nye liv som vegetar. Men fat mod; efter nogle måneder vil du opdage, at hvad der i begyndelsen føltes som besværligt og udfordrende, vil blive en tryg og vant rutine.

Hvad så herfra?

Jeg håber, at du som ny vegetar kan bruge disse 10 tips. Selv ville jeg have været glad for at have sådanne tips ved hånden, dengang jeg selv kastede mig ud i et liv som vegetar.

Har du flere gode tips så skriv gerne en kommentar nedenfor.

Del denne artikel med dine venner:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *