5 grunde til at drikke grøn te hver dag

Grøn te har været brugt i århundreder indenfor traditionel kinesisk medicin til at afhjælpe for eksempel svimmelhed, hovedpine og fordøjelsesproblemer. Men den har også vist sig at kunne forbedre vores koncentration og hukommelse, takket være dens mange kraftige antioxidanter. Grøn te er udover at være en sand livseliksir, også en drik som smager helt fantastisk – og bør nydes på daglig basis. Dette blogindlæg sætter fokus på de mange positive effekter ved grøn te.

Traditionel japansk te-ceremoni.

For 15 år siden var udvalget af grøn te i de danske supermarkeder til at overse. Det har dog heldigvis ændret sig, og man kan nu mange steder vælge mellem adskillige mærker og sorter. Man kan sige, at denne særlige te er blevet populær som aldrig før i Danmark. Det er der mange gode grunde til, som vi efterfølgende skal se.

5 gode grunde til at drikke grøn te

Her har jeg udvalgt 5 grunde til at nyde den grønne drik. Det skal siges, at listen ville være meget længere, hvis jeg havde medtaget alle de sundhedsmæssige fordele ved teen.

 1. Forbedrer vores koncentration og hukommelse, og dæmper samtidig angst
  I grøn te findes den vigtige aminosyre L-Theanin, som menes at forhøje dopamin og alphabølge-produktionen i hjernen. Det medvirker til at dæmpe angst og stress. I samspil med koffeinen i teen opnås en synergieffekt, som styrker både koncentration og hukommelse.
 2. Mindsker risikoen for kræft
  Grøn te er en antioxidant-bombe. Antioxidanterne virker ved, at neutralisere de skadelige frie radikaler i kroppen. Dermed opnås en beskyttede effekt over for flere forskellige kræftformer – heriblandt bryst- og prostatakræft.
 3. Bekæmper fedme
  Undersøgelser viser en mulig sammenhæng mellem indtagelsen af grøn te og vægttab – især fedtet omkring taljen.
 4. Nedsætter risiko for alzheimers sygdom
  Forskere har fundet, at stoffet ECGC i grøn te, kan bremse udviklingen af alzheimers sygdom.
 5. Giver færre rynker
  Takket være antioxidanterne i grøn te, mindskes alderens synlige tegn i ansigtet. Det skal i den forbindelse nævnes, at ved at påføre grøn te på huden (eksempelvis med en vatrondel), kan der opnås en lignende effekt.

Så, kære læser, som du ser af listen ovenfor, er det en helt fantastisk drik, vi her har med at gøre.

Typer af grøn te

Kina og Japan er de største producenter af grøn te. Fra Kina er den mest populære grønne te, den som kaldes for gunpowder. Den er karakteriseret ved at være rullet i små runde kugler eller pinde. Smagen varierer, afhængig af hvor i Kina den er dyrket. De mest kendte fra Japan er matcha, gyokuro og sencha. Matcha er en ceremonial te i pulverform. Den fineste er dog gyokuro, med dens flade blade. Sencha har ligeledes flade blade, men betragtes af japanerne mere som en hverdags-te.

Drik grøn te dagligt

Jeg drikker selv grøn te hver eneste dag, og har gjort det igennem mange år. En te, som jeg meget nødigt vil undvære, og derfor sikrer jeg mig da også, at der for så vidt muligt altid står en uåbnet pakke grøn te i køkkenskabet – bare sådan i nødstilfælde. Det er selve smagen, som jeg sætter mest pris på, men naturligvis er det også en bonus, med alle de gode helbredsmæssige fordele teen bringer med sig.

Personligt kan jeg bedst lide at bruge teposer frem for løs te, da det unægteligt er nemmere at gå til. Mine personlige favoritter er de økologisk mærker Numi Jasmine Green og Numi Gudpowder Green, fordi de begge har en kraftig aromatisk smag, uden at være bitre. Det er absolut mærker, som jeg kan anbefale. Endvidere er Clipper-mærket ganske godt, og fås i mange varianter. De kan købes i butikker som Irma, Bilka og Føtex – og naturligvis også online.

Hvis du vil høste de mange goder ved grøn te, så bør du også drikke et par kopper af denne drik på daglig basis. Det smager skønt om morgenen, men personligt kan jeg også godt lide at drikke det før jeg går i seng, da det virker beroligende og indeholder mindre koffein end kaffe.

Grøn te plantage

Hvad så herfra?

Jeg håber, at denne artikel har givet dig lyst til at drikke grøn te og gerne på daglig basis. Om du vælger teposer eller løs te er i mine øjne ikke det vigtigste. Selv styrer jeg uden om de ikke-økologiske mærker, da jeg ikke vil risikere en forhøjet mængde af sprøjtegifte i min te. Prøv dig lidt frem, og find den smag der passer dig bedst. Held og lykke.

Annonce: Stort udvalg af lækker og økologisk te.

Billederne er begge fra wikimedia (1, 2).

Del denne artikel med dine venner:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *