5 typiske spørgsmål til vegetaren

Selv om det at være vegetar bliver mere og mere almindeligt i dagens Danmark, så møder jeg stadig nysgerrige spørgsmål fra kødspisere om min plantespisende levevis. Heldigvis er det typisk den samme håndfuld spørgsmål jeg møder igen og igen, så jeg kan efterhånden besvare dem i søvne. Spørgsmålene dukker typisk op i kantinen eller til en familiesammenkomst, hvor der ikke er tid til – eller interesse for – længere filosofiske forklaringer. Så det bare at kunne ryste et kort og brugbart svar til kødspiserne ud af ærmet, kan være både nemt og praktisk. I dette blogindlæg får du mine udvalgte “top-5 spørgsmål til vegetaren” serveret – og forhåbentlig lige til at fordøje.

Jeg kan næsten altid forudsige de spørgsmål jeg vil få, når jeg møder nye mennesker og samtalen bevæger sig ind på mit liv som vegetar. Det er nemlig de samme 5 spørgsmål jeg får hver gang – i hvert fald 9 ud af 10 gange. Nu deler jeg svarene med dig, og så kan du jo vurdere, om du selv kan bruge det i dit eget liv.

1. Kommer du ikke til at mangle proteiner?

Det er desværre lidt af en myte blandt kødspisere, at vegetarer ikke får proteiner nok. Men lad mig starte med en lille forklaring om proteiner.

Proteiner består af 20 aminosyrer, hvoraf kroppen selv danner de 11. De resterende 9 skal vi optage via kosten, og her findes der et utal af muligheder for vegetaren. Proteiner findes eksempelvis i nødder, tofu, bønner, rosiner, broccoli og spinat. Så hvis du spiser en bare nogenlunde varieret kost, er du som vegetar dækket helt og aldeles ind i forhold til proteiner. Og skulle et af dine måltider være i underskud i forhold til nødvendige proteiner, findes der et mindre lager i kroppen, som kan kompensere for manglen.

Proteinbehovet ligger på ca. 0,75 gram per kilo kropsvægt. Så en person som vejer 70 kilo, har brug for cirka 52 gram protein dagligt.

Mange kødspisere i den vestlige verden får faktisk for meget protein på grund af for meget og for fed mad. Det er faktisk heller ikke sundt, da for meget protein kan overbelaste nyrerne. Hvis nyrerne ikke kan følge med, og de overflødige proteiner ikke kan udledes i urinen, kan det forhøje risikoen for kræft, sukkersyge og tarmproblemer [1].

Bønner indeholder masser af proteiner.
Bønner indeholder masser af proteiner.

 

2. Spiser resten af familien også vegetarmad?

Et andet spørgsmål jeg tit møder, er, om hele min familie er vegetarer, eller om det kun er mig (underforstået: er resten af familien også ramt af denne galskab). Når jeg svarer, at det kun er mig i familien, der ikke spiser kød, leder det typisk videre til næste spørgsmål om, hvorvidt vi hjemme hos mig så laver hver vores mad.

I min familie der, ud over mig selv, består af min ægtefælle og to børn, er det normalt sådan, at jeg laver min egen mad, da jeg ellers ender med at må spise det samme som resten af familien –  bare uden kød. Men vegetarretter bør efter min mening ikke baseres på kødretter; vegetarretter har deres helt eget univers af vitamin og proteingivende opskrifter, hvilket man som vegetar bør drage fordel af.

3. Hvad gør du så juleaften?

For mange danskere er højtider som juleaften noget særligt, hvor traditionerne omkring madens glæder står urokkeligt forankret. At man som vegetar ikke kan deltage i flæskestegsspisningen kan derfor forståeligt nok forekomme noget besynderligt for festens andre deltagere. Og ja, det kan da også virke lidt akavet som vegetar, at skulle ulejlige værten med et ønske om en kødfri ret. Men faktisk er det jo “kun” selve flæskestegen, man ikke kan spise (og eventuelt saucen hvis den er kogt på dyrefedt), så hvis man blot kan erstatte denne med et vegetarisk alternativ, så er det ikke så slemt alligevel. Selv kan jeg godt lide vegetariske frikadeller eller vegetarisk schnitzel, så det plejer at være noget i den retning, jeg selv medbringer til en juleaften om nødvendigt. Og det smager nu fint sammen med “de andres” brunede kartofler, rødkål og sauce.

Vegetarschnitzel - alternativ til flæskestegen juleaften?
Vegetarschnitzel – i stedet for flæskestegen juleaften?

4. Hvorfor spiser du æg?

Som kødspiser kan det forekomme mærkeligt, at man som vegetar spiser æg, da man forestiller sig, at ægget på et tidspunkt må have indeholdt et foster. Det med spisning af æg er derfor også på top-5 listen over spørgsmål jeg får ved middagsbordet, når samtalen drejer sig over på vegetarens livsstil. Men jeg tror, at spørgsmålet bunder i, at de fleste af os mangler viden om dansk hønseopdræt. Så vidt jeg selv er orienteret fra gårdmænd, så er supermarkedsæg (økologiske eller ej) aldrig befrugtede, da det er en unødvendig udgift for opdrættere at have haner i besætningen. Og uden haner sker der som bekendt ikke meget magi.

5. Er det så ikke synd for planterne?

Det lidt drillende spørgsmål om, hvorvidt man som vegetar mener, at det er synd for planterne, når man spiser dem, sniger sig også nogen gange ind i samtalen med den nysgerrige kødspiser. Min egen holdning er, at planter ikke kan føle smerte på samme måde, som dyr kan. Så derfor er planteføde trods alt det bedste og mindst smertefulde valg, man kan foretage i forhold til andre væsener. Jeg plejer at slutte mit svar nogenlunde her, fordi ellers udvikler samtalen sig hurtigt i en mere filosofisk retning, og det er ikke altid, situationen egner sig til det.

Hvad så herfra?

Som vegetar synes jeg altid, det er fornøjeligt at diskutere vegetarisme med kødspisere. Men nogen gange har man bare lyst til at kunne trække et hurtigt og høfligt svar op af hatten, som lukker emnet effektivt af, uden at man giver køb på sin integritet. Jeg håber, at dette blogindlæg med ‘ofte stilledede spørgsmål til vegetaren’ kan inspirere og oplyse, uanset om du er vegetar eller kødspiser.

Jeg er meget interesseret i at høre, hvad dine egne oplevelser er. Smid gerne en kommentar.

Kilder:
[1] Dansk Vegetarforening, Protein (og aminosyrer)

Coverbilledet er fra flickr af Bernard Lamailloux licenseret under CC.
[1]

Del denne artikel med dine venner:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *