Gurkemeje – hvad kan den bruges til?

Har du nogensinde spekuleret over, hvad man kan bruge krydderiet med det lidt spøjse navn gurkemeje til? Så er du ikke alene! Jeg har nysgerrigt studeret denne ingefærslignende rod på afstand, når jeg har været en tur igennem supermarkedets frugt- og grøntafdeling. Køn og smuk er den helt bestemt; men hvordan smager den, er den sund og hvad kan den helt præcist bruges til? Tre spørgsmål som jeg satte mig for at undersøge nærmere. Det kom der dette lille blogindlæg ud af.

Der er noget ganske fint over denne rod, som kaldes gurkemeje. Faktisk ligner den nærmest en “wet-look”-udgave af ingefær. Men hvordan smager den egentlig, og er den lige så sund som ingefær? Og ikke at forglemme: hvordan tilberedes den og hvad kan den bruges til?

En smagssag

Selv om gurkemeje ligner en miniature-udgave af ingefær, så er der faktisk ikke mange fælles træk mellem disse to krydderier, når det gælder smagen. Hvor ingefær er stærk i retning af chili, så er gurkemeje nærmest blid i smagen som en agurk. Dog har den bid, og en lille smule eftersmag. Konsistensen minder om en halvsprød gulerod.

Jeg har hørt nogen påstå, at gurkemeje skulle have en svag appelsinagtig smag; men det kunne jeg nu ikke få til at passe med det rå stykke, som jeg satte til livs. Ja, min konklusion er faktisk, at den ikke smager af særlig meget.

Lidt økologisk gurkemeje
Lidt økologisk gurkemeje – pæn gylden i overfladen..

 

Vidste du forresten, at gurkemeje anvendes som en ingrediens i karry, og er årsagen til dens gullige farve?

Sund som bare pokker

Gurkemeje skulle efter sigende være lidt af et vinderundermiddel, når det drejer sig om at forebygge alvorlige sygdomme såsom betændelsestilstande, hjernesygdomme og kræft. For eksempel viste en undersøgelse i Irland på Cork Cancer Research Center, at stoffet curcumin – som findes i kyrdderiet – begyndte at dræbe kræftceller indenfor 24 timer [1].

I en anden videnskabelig undersøgelse viste forsøg med rotter, at krydderiet kan genskabe ødelagte hjerneceller og afhjælpe neurologiske handicaps [2]. Mere præcist så blev stamceller badet i det virksomme stof ar-turmerone, og kunne derpå skabe hele 80% neuroner og andre celler.

Tilberedning og idé til en god gurkemeje-smoothie

Der findes to måder at arbejde med gurkemeje på: i pulverform og som frisk rod. Hvis du bruger pulverform, så regn med en teskefuld per person. Er det frisk rod, så er 3-5 centimeter (per person) skåret i meget fine skiver ganske passende.

Prøv for eksempel en gurkemeje smoothie. Den laves med 5 dl mandel-, ris- eller hvedemælk, et par mosede bananer og sidst men ikke mindst gurkemeje (doseret som beskrevet lige ovenfor)..

Hvis du blot ønsker at give din krop et sundhedsboost, så vil jeg anbefale at du indtager den (økologiske) gurkemeje i sin rå form. Dog skal du udvise forsigtighed, hvis du er gravid eller har særlige lidelser såsom mavesår (kontakt eventuelt en sundhedsfaglig person for råd og vejledning).

Dejlig smoothie med gurkemeje
Dejlig smoothie med gurkemeje, banan og rismælk.

 

Tip: på grund af krydderiets afsmittende gule farve, kan det godt svine lidt under tilberedning. Så forvent lidt håndvask og ekstra rengøring, for at fjerne farven igen.

Hvad så herfra?

Jeg håber at dette lille indlæg, har givet dig lyst til at eksperimentere med gurkemeje i køkkenet. Der er i hvert fald en masse spændende sundhedsmæssige fordele at høste, hvis du tager tager dette krydderi til dig.

Det er altid spændende at høre fra læserne af mine blogindlæg. Så skriv gerne en kommentar, hvis du noget på hjerte.

Kilder:
[1] Reuters nyhedsmedie, Scientists say curry compound kills cancer cells, 2009.
[2] http://naturalsociety.com/, How Turmeric Can Regenerate A Damaged Brain, Boost Brain’s Stem Cells, 2015

Del denne artikel med dine venner:
Facebook
GOOGLE
https://sundekrummer.dk/gurkemeje-hvad-kan-den-bruges-til/

Relaterede blogindlæg:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *