Har vegetarer en højere IQ end gennemsnittet?

Vegetarer har i sagens natur en stor forståelse for dyrevelfærd. Ofte brænder de også for sager som omhandler miljøet og bæredygtig energi. Men bunder denne opmærksomhed om vores fælles natur og omgivelser “kun” i følelser, eller ligger der også faktisk logisk præget intelligens bag? Er vegetaren i virkeligheden bare udstyret med en højere IQ end gennemsnittet?

Er vegetaren bedre til at løse logiske opgaver som denne?
Er vegetaren bedre til at løse en logiske opgave som denne?

Et menneskes intelligens fortæller, hvor let det har ved at tilegne sig ny viden. Jo højere IQ (IK eller intelligenskvotient på dansk), des nemmere har individet ved at opnå ny viden og særlige færdigheder. At have en høj IQ er derfor ikke per definition det samme som at være klog, men man har større forudsætninger for at blive det.

IQ i Danmark

I Danmark har vi som befolkning et relativt høj IQ-gennemsnit sammenlignet med mange andre lande rundt om i verden. Faktisk ligger gennemsnittet i Danmark tæt på de 100, hvilket svarer til at være almindeligt begavet. Hvis man derfor som individ ligger over niveauet på de 100, så kan man siges, at have en højere intelligens end størstedelen af den danske befolkning er i besiddelse af.

Når man op på et niveau der hedder 110, så er man ifølge Mensas nye skala hvad der betegnes som kvik, 120 er begavet og 130 svarer til højt begavet.

Vegatarens IQ

Der har været lavet flere undersøgelser, som taler for, at vegetarer har en højere intelligens end kødspisere. En af disse er en britisk undersøgelse, hvor forskere har fulgt en større gruppe af udvalgte personer igennem flere år. Det er foregået ved, at man har målt deres intelligens, da de var under 16 år gamle. I en alder af 42 år, har man så spurgt hver af dem, om de lever vegetarisk. De som svarer ja til det, havde som unge fået målt et IQ-gennemsnit på hele 109, mens de som svarer nej blot blev målt til 100. Der er således en forskel på hele 9 points til vegetarens fordel.

Hvorfor er der så denne markante forskel i intelligens mellem vegetarer og kødspisere? Tja, det findes der sikkert mange forklaringer på. Min egen holdning er den, at højere intelligens medfører en stærkere interesse, nysgerrighed og forståelse for den verden, vi er en del af:

  • En interesse i hvordan den mad vi spiser påvirker vores krop, sind og velvære.
  • En nysgerrighed i retning af alternative måder at leve sit liv på. Mange vegetarer er for eksempel inspireret af spirituelle bøger og forklaringer om anderledes verdensbilleder.
  • En forståelse for at eksempelvis dyrevelfærd og etik står som en forudsætning for jordklodens samlede ve og vel.

Det skal for fuldstændighedens skyld nævnes, at der også findes undersøgelser, som ikke viser store forskelle i IQ mellem vegetarer og kødspisere. For eksempel viste en amerikansk forskningsrapport en pointforskel på blot 2 points (101,5 vs 99,3 til vegetarens fordel).

Mere information om IQ

Hvis du selv er interesseret i at få målt din intelligenskvotient, så er en oplagt mulighed at kontakte Mensa Danmark. Her kan du tage en gratis vejledende test online eller du kan tilmelde dig en rigtig test (koster i skrivende stund 150 kroner).

Er vegetarer klogere end kødspisere? Skriv gerne din mening i kommentarfeltet.

Kilder:
https://iq-research.info/en/page/average-iq-by-country
https://www.psychologytoday.com/blog/the-scientific-fundamentalist/201005/why-vegetarians-are-more-intelligent-meat-eaters

Del denne artikel med dine venner:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *