Hvilke falafler fra supermarkedet er bedst?

Falafler er et dejligt supplement til mange vegetariske og veganske retter. Er man en tålmodig sjæl med overskud på tidskontoen, så kan man naturligvis give sig i kast med at lave sine egne falafler. Alternativt kan man – som jeg  gør – købe dem færdige og klar til stegepanden. Men hvilke falafler skal man så vælge, når man står nede i supermarkedet? Her har jeg lavet min egen lille test af tre færdig-falafler, der i dag kan købes i butikkerne.

Jeg har altid været glad for falafler. De er både sunde og lækre, og så fungerer de som et udmærket tilbehør i mange vegetariske retter. Endnu har jeg ikke selv prøvet at lave falafler fra bunden, men har altid købt Nutanas færdigfrosne udgave. De senere år er der imidlertid kommet flere producenter af færdig-falafler på markedet, og det kalder jo på en lille smagstest fra min side af. Jeg har derfor udvalgt tre mere eller mindre kendte mærker, som jeg selv synes så spændende ud, til testen.

De tre mærker jeg tester er Veggi, Urtekram (Nutana) og Garden Gourmet.
De tre mærker jeg tester er Veggi, Urtekram (Nutana) og Garden Gourmet.

Testen

Jeg har valgt at teste tre forskellige falafel-mærker fra disse producenter: Veggi, Urtekram og Garden Gourmet. Veggi har introduceret os for en ny spændende serie af veganske produkter, som skiller sig ud, fordi de kommer i form af pulvermix (læs eventuelt mine tidligere anmeldelser om Veggis bolognesemix og burgermix). Med i testen er også de klassiske Nutana-falafler, der nu sælges i ny indpakning fra Urtekram. Urtekram finder man i supermarkedets frostboks. Den tredie i testen er Garden Gourmet, som opbevares på køl.

Alle tre produkter har jeg stegt på stegepanden i olivenolie i 15-20 minutter. Jeg har dernæst smagt på dem og karaktergivet fra 1 til 5.

Urtekram (Nutana)

De første falafler i testen er økologiske og kommer fra Urtekram. Man får cirka 14-15 stykker i en pakke, hvilket skulle være nok til 2-3 personer.

Ingrediensoverblik: vand, kikærter (26%), rasp, løg, majsstivelse, tomatpure, salt, persille, hvidløgspulver, paprika og spidskommen.

Smag og konsistens: frisk og kun svagt krydret falafel. Lidt grynet i smagen men absolut blød og saftig.

Karakter: 4 out of 5 stars (4 / 5)

Kalorier: 233 kcal per 100 gram.

Pris: cirka 25 kroner i Bilka.

Falafler fra urtekram.
Falafler fra urtekram.

Garden Gourmet

Så er det blevet tid til at se lidt nærmere på Garden Gourmets falafler, som kommer i en pakke med cirka 10 stykker. De er ikke økologiske og måske heller ikke voldsomt miljøvenlige i deres plasticemballage.

Ingrediensoverblik: kikærter (50%), zucchini (squash), løg, vegetabilsk olie, brødkrumme (indeholder paprikaekstrakt), krydderier, vand, persille, stabilisator (metylcellulose), hvidløgspulver og gærekstrakt.

Smag og konsistens: god og sprød falafel. Grove kikærter som tydeligt kan smages. Kun mildt krydret.

Karakter: 3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Kalorier: 201 kcal per 100 gram.

Pris: cirka 28 kroner i Bilka.

Falafler fra Garden Gourmet.
Falafler fra Garden Gourmet.

Veggi

De sidste falafler i testen er fra Svenske Veggi. Som tidligere nævnt kommer de som pulvermix, og det skal derfor oprøres med vand. På posen står der, at man skal bruge 2½ dl vand til hele indholdet, røre grundigt og derefter lade det hvile i et kvarters tid. Der burde være rigeligt til 3-4 personer.

Oprøring af Veggi falafelmix.
Oprøring af Veggi falafelmix.

Jeg fik lavet mine falafler lidt for store, så de endte med at ligne små frikadeller. Men smagen skulle jo heldigvis gerne være den samme. Så næste gang jeg laver dem, skal de nok kun være halvt så store, og lidt rundere i formen.

Ingrediensoverblik: kikærtemel, sojaprotein, løg, hvidløg, kartoffelstivelse, sukker, koriander, spidskommen, salt og tørret persille.

Smag og konsistens: selvom falaflen er sprød i overfladen, så er den en anelse tør indeni. Kun svagt krydret. Noget kompakte i konsistensen.

Karakter: 3 out of 5 stars (3 / 5)

Kalorier:  325 kcal per 100 gram.

Pris: cirka 18 kroner i Rema 1000.

Falafler fra Veggi. Yep - de blev lidt større end de burde.
Falafler fra Veggi. Yep – de blev lidt større end de burde.

Og vinderen blev…

Selv om løbet var tæt, så blev vinderen i min test Urtekrams falafler. Kigger man på prisen alene, så får man mest for pengene med falafelmix fra Veggi.

Del denne artikel med dine venner:

3 Comments


 1. Hej tak for testen. Jeg prøver at finde ud af hvor man kan købe store mængder af falafel billigt.
  f.eks 5kg
  Nogle Sharwama steder hvor de også sælger falafel må købe dem billigt. men hvor fra?

  1. Kære Martin
   Kontakt os i Ishtarmad.dk, måske kan vi hjælpe dig.
   Vi er kvinder fra Mellemøsten, som driver en socialøkonomisk mad projekt og laver helt friske falafler fra bunden.
   VH Manal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *