Hvilken vegansk/vegetarisk fars er bedst?

Vegansk og vegetarisk fars hitter for tiden. Det tillader jeg mig at konkludere, efter jeg fandt hele tre forskellige af slagsen på en normal indkøbstur forleden dag. Der var mærket Färs fra velkendte Quorn, Vegafars fra Soy4you og Färs fra Hälsans Kök. Men er de alle tre lige gode, eller er der en af dem som løber suverænt med vindertitlen?

Disse tre farsprodukter indgik i min test.
Disse tre farsprodukter indgik i min test.

Det er tre spændende farsprodukter, jeg smagstester denne gang. Den første er klassikeren i den orange pose fra Quorn, som har været på markedet i flere år. Som nummer to er der Vegafars fra Soy4you, som er en relativt ny spiller på markedet. Den sidste af de tre kombattanter, har nogle år på bagen og kommer fra firmaet med det meget svenske navn Hälsans Kök.

Testen

Ved testen indgår kun smagen og konsistensen, når jeg karaktergiver produkterne. Det er vigtigt at bemærke, at min vurdering udelukkende afspejler min egen oplevelse.

Quorn Färs

Quorns produkter har jeg spist igennem mange år. Ja, faktisk siden 1990’erne, hvor man måtte i særlige butikker som Irma for at finde vegetarmad på køl. Quorn bruger en særlig ingrediens i deres produkter, som hedder mykoprotein. Mykoprotein er en proteinkilde fra svampefamilien, som blandt andet giver et højt fiberindhold.

Ingredienser: mykoprotein (95%), æggehvide fra fritgående høns, karamelliseret sukker, kalciumklorid og kalciumacetat (glutenfri riset bymaltekstrakt).

Tilberedning: en tur på panden eller i en gryde med lidt olie, er alt hvad der skal til.

Smag og konsistens: nogenlunde fyldig smag med en tilpas autentisk konsistens. Dog en anelse vandet. Smagen er ikke markant, så farsen kan sagtens krydres yderligere.

Karakter: 3 out of 5 stars (3 / 5)

Kommentarer: et plus er, at Quorn kan findes i mange supermarkeder. Minus er, at den ikke ser ud til at være økologisk.

Pris: ca. 35 kroner i SuperBrugsen.

Sådan ser Quorn-fars ud efter en tur på stegepanden.
Sådan ser Quorn-fars ud efter en tur på stegepanden.

Soy4you Vegafars

Soy4you blev grundlagt tilbage i 2011 med en vision om at lave velsmagende alternativer til de traditionelle kødprodukter. Personligt er jeg ikke stødt på deres produkter før sent i år 2016, men det er måske bare mig, der ikke har kigget ordentligt efter, når jeg har været ude og handle. Soy4you er fra januar 2017, blevet overtage af firmaet Naturli’ [1].

Ingredienser: traditionelle sojabønner (glutenfrie, non-GMO) og karamel.

Tilberedning: hæld kogende vand på farsen, tilsæt en bouillonterning og lad retten stå i cirka 5 minutter. Hæld derefter overskydende vand fra.

Smag og konsistens: lidt gummiagtig i konsistensen, og smagen i produktet kommer udelukkede fra bouillonterningen.

Karakter: 1.5 out of 5 stars (1,5 / 5)

Kommentarer: et plus er, at emballagen virker til at være et miljøvenligt materiale. Prisen er også god. Minus er, at farsen ikke er økologisk.

Pris: ca. 20 kroner i Rema 1000.

Vegafars fra Soy4you skal bare ligge i kogende vand.
Vegafars fra Soy4you skal bare ligge i kogende vand med en bouillonterning.

Hälsans Kök Färs

Hälsans Kök har eksisteret siden 1969. Hvornår deres produkter kom til Danmark, tør jeg ikke sige, men jeg blev selv først opmærksom på dem i 00’erne. Jeg har altid været glad for dette Hälsans Kök, selv om det er en anelse dyrere end de fleste andre vegetarprodukter.

Ingredienser: rehydreret soyamel, olie, hvedeprotein, maltodextrin, maltekstrakt (korn), gær, salt, aroma, løgpulver, hvidløgspulver, krydderi, dextrose, kaliumklorid og sukker.

Tilberedning: ligesom det er tilfældet med Quorn, så skal denne fars bare et smut på en pande eller i en gryde med en smule olie.

Smag og konsistens: meget fyldig med god barbecuesmag. Saftig, lækker og sprød. Fin autentisk konsistens.

Karakter: 5 out of 5 stars (5 / 5)

Kommentarer: et minus er, at man ikke kan se præcist, hvad der indgår af ingredisenser (hvad dækker aroma og krydderi over?). Produktet er lidt i den dyre ende.

Pris: ca. 38 kroner i Meny.

Den mørkeste fars af de tre.
Den mørkeste fars af de tre.

Og vinderen er…

Den fars som løber med førstepræmien i denne test er Hälsans Kök. Den vinder på grund af den bedste smag og konsistens.

Kilder:
[1]: http://www.soy4you.dk/nyheder/177-naturli-foods-overtager-soy4you-pr-1-januar-2017/

Del denne artikel med dine venner:

One Comment


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *