Hvordan kan vegetaren nænne at slå planter ihjel?

Som vegetar må man lægge øre til mange interessante og udfordrende spørgsmål om ens valg af levevis. Et af de sværere spørgsmål jeg har fået, er, om det ikke er synd for planterne, at man plukker og spiser dem. Underforstået at hvis det er synd for dyrene, at man spiser dem, så må det på samme måde være synd for planterne. Men kan de smerter, som påføres planter, når disse plukkes, sammenlignes med det der overgår dyrene ved slagtning?

De fleste kan blive enige om, at planter er levende væsener. De fødes, de optager næring, de formerer sig, og endeligt så dør de ud fra de samme principper som dyr og mennesker. Derfor kan det virke underligt, at man som vegetar kan retfærdiggøre at tage planternes liv for at tilfredsstille sine behov for føde, når man nu er så optaget af ikke at gøre skade på andre levende væsener. Og det kan der måske være et gran af sandhed i.

Føler disse planter smerte?
Føler disse planter smerte?

Kan planter virkelig føle?

Det naturlige spørgsmål at stille må være om planter overhovedet kan føle. Ja, nok er de levende, men kan de også mærke smerte, når de plukkes? Ifølge Cleve Backster (tidligere CIA-agent) så er svaret ja [1]. Han koblede tilbage i 1960’erne planter til løgnedetektorer, mens han skar i deres blade med en kniv. Resultatet var ifølge Cleve, at måden planterne reagerede på, kunne sammenlignes med de tegn som en stress-ramt person udsender.

Daniel Chamovitz, en amerikansk biolog, argumenterer i bogen “What a Plant Knows” for, at planter både kan føle, høre, lugte, se og endda være vidende om deres omgivelser. Eksempelvis forklarer han, hvordan et elmetræ for at overleve må vide, om dets nabotræer skygger for det, således at det kan finde andre måder at få lys på. Et andet eksempel han nævner, er et salathoved, som skal orientere sig om, at der er skadelige bladlus i nærheden, som fordrer, at det udsender sit eget dræbende kemikalie.

Noget kan altså tyde på, at planter er komplicerede væsener, som i nogen grad har sanser der kan minde om menneskets. Der kan derfor være argumenter for at påstå, at planter også kan føle smerte.

Er det så forkert at spise planter?

Man kan sige, at det at ernære sig af planter frem for af kød, kan være det bedste af to onder. Tag eksempelvis opdræt af slagtedyr. Slagtedyr fodres med massevis af planter såsom kålroer, majs og havre, hvorefter de dræbes og kødet spises. Man ville således have slået færre planter ihjel, ved at spise planterne direkte, i stedet for at spise slagtedyr. Lad mig lave et lille taleksempel for at gøre det klarere, hvad jeg mener:

En vegetar spiser på sin tallerken 300 gram kålroer. Vi kan for forståelsens skyld sige, at det udgør 300 gange smerte.

En ikke-vegetar spiser på sin tallerken 250 gram kålroer og 50 gram kød. Det er sammenlagt 300 gange smerte.

Det virker måske meget fint og velafbalanceret. Men for at producere de 50 gram kød, skal koen eller grisen fodres med 250 gram kålroer, som repræsenterer 250 gange smerte. Det skal så lægges oven i de 250 gram kålroer, så vi lander på i alt 500 gange smerte. Ud fra den betragtning er der væsentlig mere smerte på kødspiserens tallerken.

Hvad så herfra?

Nogen tager skridtet fuldt ud, og ernærer sig udelukkede af frugter, grøntsager og nødder. De kalder sig for frugtarer. Ræsonnementet hos frugtarer er, at frugten er skabt for at blive spist, og at det kan gøres uden at planten går til grunde. Det vil dog være et noget yderliggående skridt at tage for mange vegetarer.

Jeg kan sagtens se det fornuftige i, at undgå drab på planter. Men samtidig erkender jeg, at vi i verden af i dag vil have mere end svært ved at skulle leve et liv helt uden planteføde. Det er ganske enkelt for svært. Måske fremtiden viser vejen.

Er det forkert at spise planter? Hvad synes du? Skriv gerne en kommentar.

Kilder:
[1] http://illvid.dk/naturen/planter/kan-planter-foele-smerte

Del denne artikel med dine venner:

2 Comments


  1. Planter er levende og kan føle. Det er flere år siden jeg opdagede det. Jeg var et sted, hvor der stod en stor grøn plante. Den var flot med ranke blade. En dør gik op og der kom gennemtræk. Planten faldt på gulvet. Ikke en blad eller gren knækkede, men alle bladene hængte ned langs stammen, hvor de før stod vældig flot. Jeg samlede den op og tænkte, den retter sig vel igen. Men nej, den var død. Jeg tror den døde af chok.

  2. Jeg kan anbefale bogen “The Secret Life of Plants”, som handler om, hvordan planter kan fornemme, når der er fare på færde; planter kan endvidere beskytte sig selv, ved at gå i en form for besvimelsestilstand, hvis de aner, at noget farligt vil overgå dem. Ganske spændende læsning, som tager udgangspunkt i en række eksperimenter, der blev foretaget tilbage i 60’erne og 70’erne af forskellige planteforskere. Den kan lånes på biblioteket.

    Bogen er desuden basis for en dokumentar med samme titel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *