Hvornår jeg som vegetar klager over madhygiejnen

Det lovede ellers godt med en lækker vegetarisk spinatlasagne i kantinens frokostbuffet. Lasagnen blev endda serveret af de altid venlige kantinedamer. Men det var ikke kun vegetarer, som skulle nyde vegetarretten denne dag. En kødspiser, som stod foran mig i vegetarkøen, havde allerede fyldt det meste af sin tallerken op med en stor portion millionbøf, og ventede nu ligesom mig tålmodigt. Der skete desværre det, som jeg havde forudset: kantinedamen fik ved serveringen af lasagnen, dyppet serveringsskeen ned i kødspiserens millionbøf, og derfra tilbage til den resterede lasagne. Ikke særlig heldigt for for mig og de andre vegetarer! Skulle jeg påtale det eller forlade køen? Denne gang valgte jeg at gøre det sidste.

Som individer har vi alle forskellige grænser for hvad vi kan acceptere, når det gælder hygiejnen omkring vores madvarer. Jeg har naturligvis også mine grænser for, hvad jeg mener er i orden; ikke mindst når det kommer til det at holde kød adskilt fra min mad.

Ak og ve! Her kan kødet nemt vandre.
Ak og ve! Her kan kødet nemt vandre.

To episoder jeg husker

Jeg var engang med min familie på en dejlig ferie sydpå. Vi boede på et rimeligt godt hotel, og der var intet at klage over på den konto. En aften havde vi bestilt mad på hotellet til levering og spisning på værelset. Selv havde jeg bestilt en margherita pizza (ja okay, måske lidt kedelig aftensmad når man nu er på ferie!), som jeg så frem til at sætte til livs. Men så opdagede jeg, efter at have spist lidt af den, at der hist og her sad bittesmå kødstykker på pizzaen. Det jeg efterfølgende fandt ud af, var, at det oprindeligt havde været en skinkepizza, hvor skinken så var forsøgt fjernet. På hotellet mente man, at fjernede man blot skinken så godt man kunne, så måtte det da være en vegetarpizza. Hmm…

Jeg husker også en anden episode, i forbindelse med en ny sandwich café, som var kommet til byen. Caféen havde fået meget fin omtale i lokalaviserne, så jeg tænkte, at den var værd at prøve. Jeg bestilte 3 sandwicher i alt: 2 med kød og en vegetar. Da det var en ganske lille café, kunne man tydeligt følge med i køkkenaktiviteterne. Jeg bemærkede derfor, at hende der lavede mine sandwicher, valgte at lave dem alle tre samtidig. Samme skærebræt, samme kniv og ingen skift af handsker. Jeg betalte for den, men spiste den ikke.

Det går nok

Som vegetar er det ret vigtigt for mig, at rester af kød ikke blandes sammen med det, som jeg skal spise. Jeg har dog stor forståelse for, at det i hverdagen kan være nødvendigt at indgå lidt kompromiser, for at få livet til at fungere med mine medmennesker. Eksempelvis ser jeg gennem fingre med, at en stegepande der har været brugt til stegning af kød, efterfølgende anvendes til at lave min mad. Er stegepanden vasket forholdsvis grundigt, så er det fint med mig.

I de to episoder som jeg beskrev ovenfor med pizzaen og sandwichene, der indrømmer jeg, at jeg blev en smule irriteret i øjeblikket, hvor det skete. Men samtidig så ved jeg også, at de personer som lavede maden, ikke var ude på at genere mig. Næh, de vidste blot ikke, hvad det ville sige at være vegetar, og hvor meget madhygiejnen i den forbindelse betyder.

Hvor meget skal der så til før jeg klager over madhygiejnen? Jeg vil sige det sådan, at hvis det er et grelt tilfælde, så vil jeg sandsynligvis klage. Men jeg vil foretrække at klage på en positiv måde, da det er mit indtryk, at det giver det bedste resultat.

Hvad så herfra?

Flere og flere mennesker vælger i disse tider vegetarvejen, hvilket betyder en større oplysning i samfundet om vegetarens livsstil. Så forhåbentlig vil det betyde færre uheldige episoder i fremtiden.

Har du selv oplevet episoder med maden? Hvordan reagerede du? Du er meget velkommen til at skrive en kommentar.

Del denne artikel med dine venner:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *