Jul og nytår for vegetarer og veganere

En af de for mig tilbagevendende udfordringer på denne tid af året, er, hvad jeg skal finde på at spise i juledagene og nytårsaften. Traditionen tro er flæskesteg, gås og and en fast bestanddel af julebordet i de fleste danske familier, så hvad gør jeg som den eneste vegetar i familien? Det er faktisk ikke altid lige nemt; men her får du lidt idéer til at komme igennem højtiden.

Bord dæk dig!
Bord dæk dig!

Juledagene og nytårsaften skal helst være en god oplevelse for alle i familien med respekt for de traditioner, der nu findes i det ganske land. Mange af de indgroede traditioner har med bordets glæder at gøre, og kød har i den forbindelse en ganske stor betydning for de fleste. Som den eneste vegetar i familien kan det derfor ikke undgås, at jeg bliver betragtet som værende lidt besværlig at have med at gøre på denne tid af året.

Medtage egen mad?

Jul og nytår er en travl periode for alle, så derfor forsøger jeg, dersom jeg spiser ude i julen, at lægge så lidt beslag på værtens tid som muligt. Af netop denne grund foretrækker jeg, at tage min egen mad med, så jeg slipper for at ulejlige andre personer ved selskabet.

Jeg ser det samtidig som en god ting, hvis jeg kan deltage i så meget af de andres spisning som muligt. Derfor vil jeg med min medbragte mad lægge op til, at den passer fornuftigt sammen med for eksempel kartofler, rødkål og sauce (her skal man selvfølgelig holde sig for øje, at saucen ikke skal indeholde animalsk fedt).

Nytårsfesten er ofte lidt nemmere end juleaften, når det kommer til maden. Nytårsmenuen består nemlig ofte af smørrebrød af den ene eller anden slags (i hvert fald i min familie), og her er det nemmere at erstatte kødet med vegetarisk pålæg.

Upassende med en vegetar juleaften?

Hvad enten jeg kan lide det eller ej, så tror jeg at de fleste mennesker betragter det som en smule upassende, at jeg i julen og nytårsaften spiser noget andet end alle andre festdeltagere. Jeg har sågar været ude for, at nogen har spurgt, om jeg ikke kan spise kød bare den ene gang om året. Det kan jeg naturligvis ikke! Men spørgsmålet vidner egentlig meget godt om, hvad jeg antager, mange mennesker tænker og føler.

Heldigvis går det normalt lidt nemmere de andre dage i året, men lige ved jul og nytår, forventes det bare, at man ikke skiller sig for meget ud. Det må jeg så gøre mit bedste for at efterleve.

Jule- og nytårsmenuen

Hvad spiser jeg så selv juleaften? Denne jul har jeg købt vegetariske schnitzler fra Hälsans Kök. Jeg indrømmer gerne, at det ikke er super opfindsomt, men schnitzlerne smager nu ganske fint, og passer godt sammen med kartofler, rødkål og sauce.

Vegetariske schnitzler fra Hälsans Kök - fås i blandt Rema1000.
Vegetariske schnitzler fra Hälsans Kök – fås i blandt Rema1000.

I juledagene kan jeg finde på at lave en god spinatlasagne til mig selv (og alle andre som må have lyst til at smage er velkomne). Nytårsaften overvejer jeg at prøve mig lidt frem med madpandekager.

Hvad du end beslutter dig for at spise jule- og nytårsaften, så håber jeg, at du må få en dejlig periode sammen med dine venner og familie.

Billedet af julebordet er fra pexels.com (CCO licens).

Del denne artikel med dine venner:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *