Lægger bibelen op til vegetarisme?

Flere steder i Bibelen er der passager, som i mere eller mindre overført betydning handler om, hvad vi som mennesker må spise. For eksempel står der i De 10 bud skrevet, at man ikke må slå ihjel, hvilket sikkert for nogen uden problemer kan tolkes i retning af, at man ikke må være medvirkende til at dræbe dyr for at tilfredsstille sin egen sult. Men hvordan harmonerer denne og andre passager i Bibelen helt præcist med det at være vegetar og kødspiser?

“Du må ikke slå ihjel”

Som kødspiser er man sjældent den, der selv ligger på lur bag en busk og kigger ind i geværløbet, når aftensmaden skal nedlægges. Det klares for det meste ved en tur til slagteren eller i supermarkedet. Her er kødet tit så gennemarbejdet og pænt indpakket, at man kan have svært ved at se, hvilket dyr der oprindeligt gemmer sig bag kadaveret.  Der er med andre ord lagt et abstraktionslag ind mellem producenten og forbrugeren, som effektivt nedtoner, at det faktisk er resterne fra et dødt dyr man står med i emballagen.

Men kan det faktum, at vi ikke selv direkte slår dyrene ihjel så “frikende” os fra ansvar? – Tjaa, ville nogen måske sige, – de skulle jo slås ihjel alligevel, og hvis jeg ikke køber det, så gør en anden. Men faktisk opdrættes og dræbes der kun det antal dyr, der i sidste ende kan sælges i butikkerne, så jo færre der køber kødet, jo færre dyr skal i sidste ende lade livet på vores bekostning.

Ud fra ovenstående betragtninger kan man med rette stille spørgsmålet: Forbryder vi os som kødspisere på et af de mere væsentlige principper fra Bibelen, som lyder, at vi ikke må slå ihjel (det 5. bud fra 2. Mosebog)?

En kedelig måde at ende sine dage på?
En kedelig måde at ende sine dage på?

Du skal elske din næste…

I Bibelen står der også, at du skal elske din næste som dig selv (dette kendes som bekendt også under begrebet næstekærlighed). Men hvor langt rækker denne “næste” så? Ja, vi kan vel alle være enige om, at dyr går under betegnelsen væsener, præcis ligesom vi mennesker gør. Så hvis næstekærlighed er ment til at gælde alle væsener, så kan man udlede, at vi bør inkludere dyr som vore næste, og dermed elske dem lige så meget som vi elsker os selv. Og da ingen vil udsætte sig selv for den pinsel at blive slagtet, så bør de samme hensyn gælde for dyr også.

Ud fra den betragtning kan man slutte, at Bibelen advokerer for vegetarisme.

 

Moses og De 10 bud.
Moses og De 10 bud.

Hvad så herfra?

Nogen gange kan det være fornøjeligt at filosofere lidt over livets store spørgsmål. Selv er jeg ikke et religiøst menneske, men det kan alligevel være spændende at betragte, hvad gamle trosretninger – såsom kristendommen i dette tilfælde – forkynder omkring vores moderne livsstil. Hvad der er rigtigt og forkert i den sag, vil jeg naturligvis lade være op til den enkelte læser at vurdere, men måske det alligevel kan være et lille indspark, hvis du selv skulle finde på at tage debatten om Bibelens forhold til vegetarisme op med din omgangskreds en dag.

Kilder:
[1]http://da.bibelsite.com/dan/isaiah/65.htm

Billederne er fra wikimedia (1, 2)

Del denne artikel med dine venner:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *