Madvarer der ser ud til at være vegetariske, men som ikke er det!

Der findes en talemåde, som lyder: ikke alt der glimter er guld! Denne talemåde er også gældende for flere madvarer, der ser ud til at være vegetariske, uden faktisk at være det. Tag for eksempel en margarita pizza fra supermarkedet; en sådan italiensk inspireret spise kan man med rette forvente, kun indeholder mel, tomat og ost. Men nærlæser man ingredienslisten, kan man eksempelvis støde på osteløbe, som er et enzym, der i mange tilfælde udvindes af kalvemaver. Det er jo ret skidt for vegetaren! Her får du derfor en oversigt over nogen af de madvarer, du skal være på vagt overfor.

Jeg har efterhånden vænnet mig til, altid at nærlæse ingredienslisten på nye varer, som jeg ikke tidligere har købt. På den måde undgår jeg at komme hjem med mad og drikkelse, som jeg risikerer at måtte kassere, fordi det indeholder en eller anden form for animalsk tilsætning. Men nogen typer af fødevarer udgør oftere et problem end andre. Dem ham jeg omtalt herunder.

Uønskede ingredienser i maden?
Uønskede ingredienser i maden?

Yoghurt

Meget af det yoghurt man kan købe indeholder gelatine. Gelatine fungerer som et fortykningsmiddel, og er i nogen tilfælde lavet på knogler og hud fra grise og køer. Gelatine findes også i en vegetabilsk form, men det er ikke altid, producenten skriver, hvilken type gelatine, som er anvendt. Så pas på med yoghurten!

Ost

Det er også værd at undersøge, om den ost man ligger i indkøbskurven indeholder osteløbe. Osteløbens funktion er blandt andet at give osten den nødvendige konsistens. Men som jeg skrev i indledningen, så udvindes osteløbe af kalvemaver, og er derfor problematisk for os vegetarer. Og ost bruges som bekendt også på pizza, i lasagne, tortellini og mange andre retter, så det er om at være på vagt.

Osteløbe kan dog også i sjældne tilfælde være lavet fra vegetabilske mikroorganismer. Men det er ikke altid, man kan se, om det er vegetabilsk eller animalsk ud fra varedeklarationen.

Dressing, sauce og suppe

I dressing, sauce og suppe er det ikke ualmindeligt, at producenterne anvender ansjoser, som et ekstra krydderi. Ansjosen er en lille planktonspisende saltvandsfisk, som tilfører maden en saltet smag. Men da mange vegetarer ikke spiser fisk, er ansjoser i maden også et no-go.

Slik og kage

Køber man slik og kage, så skal man kigge efter, om det indeholder stoffet karmin (også kaldet kochenille eller E120). Karmin har til formål at give de søde sager en fin rød farve, men sagen er, at det stammer fra pulveriserede skjoldlus.

Som en sidenote, så indeholder meget vingummi også gelatine.

Vingummi kan indeholde gelatine.
Vingummi kan indeholde karmin og gelatine.

Juice

Enkelte juicemærker reklamerer med, at de indeholder omega-3 fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrer har flere vigtige helbredsmæssige funktioner, og udvindes af planter, fiskeolier og gelatine. Problemet er, at de Omega-3 fedtsyrer som findes i nogen juicemærker, kan være den animalske slags.

Chips

Ikke alle chips er vegetariske. Tag BBQ chips for eksempel, som kan indeholde kyllingefedt.

Som du kan se, er der mange madvarer, som man skal være på vagt over for i det daglige. Men det gode er, at det heldigvis ikke så svært, når man først har vænnet sig til at skimme ingredienslisten.

Lidt mere udfordrende bliver indkøbene dog unægteligt, hvis producenterne “camouflerer” ingredienserne med E-numre. Men mere om den problemstilling en anden god gang.

Billederne er fra pexels.com (CCO licens).

Del denne artikel med dine venner:
Facebook
GOOGLE
https://sundekrummer.dk/madvarer-som-ser-ud-til-at-vaere-vegetariske-men-som-ikke-er-det/

Relaterede blogindlæg:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *