Oversigt over de forskellige typer af vegetarer

Der findes mange forskellige typer af vegetarer, som alle har hver deres betegnelse. Lige fra en frugtar i den ene ende af spektret til en flexitar i den anden. At orientere sig i denne jungle af begreber er ikke altid lige nemt, så her får du en lille guide til de mest gængse, men også de mere eksotiske, typer af vegetarer.

Nogen gange kunne det være rart, hvis man blot kunne konstatere over for sine omgivelser, at man er vegetar, og så undgå yderligere spørgsmål. Men da der er mange måder at være vegetar på, må man regne med at blive udspurgt yderligere om ens spisevaner. For eksempel vil man typisk blive spurgt, om man spiser æg, fisk eller fjerkræ. Så nu har jeg lavet denne lille guide, som forhåbentlig kan være en hjælp til bedre at forstå de forskellige typer af vegetarisme, der findes.

Ikke alle vegetarer spiser pizza, hvis der er ost på.
Ikke alle vegetarer spiser ost.        (c) Can Stock Photo

Rækkefølgen i guiden er organiseret således, at den går fra mindst til mest vegetar.

Flexitar

En flexitar er en som bevidst forsøger at skære ned på mængden af kød, eksempelvis fordi personen øver sig på et kommende liv som vegetar. Det er min opfattelse, at der findes relativt mange mennesker i denne gruppe.

Denne type kaldes også for en semi- eller deltids-vegetar.

Pollo-vegetar

En pollo-vegetar spiser frugt, grøntsager, korn, nødder, honning, æg og mejeriprodukter (såsom ost og yoghurt). Derudover spiser personen kylling (“pollo” er latin og betyder kylling). Nogle mennesker vil påstå, at en person der spiser kylligt ikke er vegetar.

Pollo-vegetaren kaldes også for en pollotar.

Pesco-vegetar

Spiser ligesom pollo-vegetaren frugt, grøntsager, æg, korn, nødder, honning og mejeriprodukter. Men i stedet for kylling spiser pesco-vegetaren fisk (“pesco” stammer fra det italienske pesce og betyder fisk). Som det er tilfældet med pollo-vegetaren, så vil der være personer, der påstår, at spiser man fisk, så er man ikke vegetar.

Denne type vegetar går også under navnet pescetar.

Lacto-ovo-vegetar

Lacto-ovo-vegetaren spiser frugt, grøntsager, korn, nødder, honning, æg og mejeriprodukter. Både “lacto” og “ovo” kommer fra latin og betyder henholdsvis mælk og æg.

Det er efter min mening denne type, som de fleste mennesker forbinder med en klassisk vegetar.

Ovo-vegetar

En ovo-vegetar spiser frugt, grøntsager, korn, nødder, honning og æg, men ikke mejeriprodukter.

Lacto-vegetar

En ovo-vegetar spiser frugt, grøntsager, korn, nødder, honning og mejeriprodukter, men har fravalgt æg.

Veganer

En veganer spiser intet som kommer fra et dyr. Dermed er æg, honning, fisk, kylling og mejeriprodukter ude af billedet. I stedet spiser personen frugt, grøntsager, korn og nødder.

Nødder er en populær spise for vegetaren.
Nødder er en populær spise for vegetaren.

Raw food

Raw food er meget oppe i tiden, og der findes da også en vegetartype, som passer til denne betegnelse. Spiser man raw food, så er det frugt, grøntsager og nødder der kommer på tallerkenen – i rå tilstand.

Denne type kaldes også for en rå-veganer.

Frugtar

Yep! Denne type spiser kun frugt (bananer, aubergine, squash og avocado).

Kaldes også for en frugt-vegetar.

Hvad så herfra?

Selv er jeg en lacto-ovo-vegetar og er glad for den frihed det giver med muligheden for tilvalg af mælk, honning og æg.

Hvilken type er du, og passer du ind i en af kategorier ovenfor? Skriv gerne og del din mening.

Del denne artikel med dine venner:

7 Comments


  1. Det er vi glad for at høre Gitte, jeg er selv en lacto-ovo-pesco-pollo-flexi-raw-frugtar og jeg elsker den frihed den giver mig.

   Hilsen

 1. Jeg spiser frugt, nødder og alt muglig grønt. Jeg spiser også en smule kød, men jeg spiser ikke noget som kommer fra havet. Er der en titel for det?
  Vh.
  Stephanie.

 2. Jeg kalder mig selv for pesco ovo vegetar veganer da jeg spiser mange æg som en ovo vegetar og jeg spiser mange grøntsager og nødder og korn som en veganer og så spiser jeg som pesco vegetaren fisk især laks fra dambrug da jeg går meget op i dyreetik og mener man skal spare på naturen og hvorfor jeg har fravalgt mælkeprodukter fra pesco vegetaren er igen på grund af dyreetik da der hvert år skal laves en kalv på en ko for at koen kan lave mælk et år mere i fem år hvor den så er færdig og bliver lavet til hakket kød og hver gang hun får en kalv får hun ikke lov til at gå sammen med sin kalv som mor og barn men bliver taget fra og bliver hånd fodret fra en spand med mælk til den er stor nok til at blive slagtet imens står koen og kalder på sit barn. Dyrplageri af værste skuffe.

 3. Jeg tænker jeg er en escam-flexi-vegetar.
  Escam er latin for kød og flexi er latin for fleksibel. Jeg er meget fleksibel med hvilken kød han spiser.
  Hvad vegetar delen betyder???? Det kommer fra det latinske Vegetus, der betyder livlig. jeg bliver livlig af alt den flexen i kød 🤪

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *