Pas på dåsemaden – den kan være giftig

Når aftensmaden skal klares, er det nemt lige at tilsætte en dåse flåede tomater i gryden. Men det er desværre ikke ufarligt, da konservesdåser i mange tilfælde indeholder det hormonforstyrrende stof bisphenol A. Bisphenol A er et kedeligt stof, som mistænkes for at øge risikoen for blandt andet brystkræft. Og selv om du køber den økologiske udgave af tomater på dåse, er det heller ingen garanti for, at de er fri for det farlige stof. I dette blogindlæg ser jeg blandt andet nærmere på, hvad der findes af alternativer til dåserne.

Jeg er selv en af dem, der har været glad for at købe alskens grøntsager på dåse. Konserves med bønner, flåede tomater og majs blev gladeligt lagt i indkøbskurven. Så længe de var stemplede som værende økologiske, måtte alt vel være fint, tænkte jeg. I denne uvidenhed levede jeg, lige indtil et familiemedlem oplyste mig om en risiko ved dåser, som indeholder det hormonforstyrrende stof kaldet bisphenol A. Derefter undersøgte jeg selv problematikken nærmere, erkendte at der var et problem, og har (så vidt jeg husker) ikke købt dåsemad eller -sodavand siden.

Dåser kan indeholde bisphenol A

Når en dåse fremstilles i Danmark, bliver den på indersiden belagt med lak. Lakken fungerer som et isolerende lag, således at maden ikke får smag af metallet. Det kan jo i sig selv virke fornuftigt nok, men desværre indeholder lakken også i mange tilfælde bisphenol A. Bisphenol A er på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer og frarådes for gravide og små børn. Det er endvidere mistænkt for at kunne fremkalde brystkræft og nedsætte mænds sædkvalitet.

Der er i dag desværre ingen pligt for varemærkning, der fortæller forbrugeren, om en dåse indeholder bisphenol A. Som udgangspunkt skal man derfor altid være på vagt, når man handler mad- og drikkervarer som er emballeret på dåse. I en undersøgelse foretaget af politiken i 2016 [1], indeholdt hele 5 ud af 8 dåser med flåede tomater stoffet bisphenol A (de tre som var fri for stoffet var af mærkerne Cecco Pomodori Pelati, Freshona peeled tomatoes og Mutti).

Ingen mærkning viser om disse dåser er farlige.
Ingen mærkning viser om disse dåser er farlige.

Nogle producenter har set lyset

Coop, som blandt andet har butikskæderne Irma, Kvickly og SuperBrugsen, har fra 2015 besluttet, at det farlige stof fjernes fra dåser af varemærket Änglemark [2]. Det er en god start og forhåbentlig følger flere varemærker med.

Jeg har også noteret mig, at enkelte producenter skriver “Bisphenol A fri” på dåsernes etiketter. Et fint initiativ som jeg håber, man vil se mere af i fremtiden.

Alternativer til farlige dåser

Der findes disse tre umiddelbare alternativer til de farlige dåser:

  1. Vælg karton eller flasker.
  2. Køb dybfrost.
  3. Undersøg hvilke dåser, der ikke indeholder bisphenol A.

Husk på at problemet også omfatter drikkevarer på dåse [3]. Det vil derfor ofte være mere sikkert, at vælge eksempelvis flaskecola frem for dåsecola (omend glasflaskens kapsel også kan indeholder bisphenol A).

Bønner i karton - et alternativ til dåsebønner?
Bønner i karton – et alternativ til dåsebønner?

Hvad så herfra?

Man kan håbe på, at den fortsatte fokus på problemstillingen med hormonforstyrrende stoffer i mad- og drikkervarer, kan hjælpe med at oplyse og uddanne os forbrugere, således at vi på sigt vil presse producenterne til at fremstille sundere fødevarer. Et andet sted der kan presses på, er i forhold til lovgivningen, således at farlige stoffer som bisphenol A helt forbydes. Men et sådan forbud har nok desværre lange udsigter, da lovgivningen foregår på EU-niveau.

Kilder:
[1] politiken.dk, Fem ud af otte tomatdåser indeholder mistænkt stof, 2016
[2] dr.dk, Coop fjerner farlige stoffer fra dåser, 2015
[3] Fødevarestyrelsen, Vær opmærksom på bisphenol A fra plast og dåser, 2015

Del denne artikel med dine venner:

One Comment


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *