Sådan blev jeg vegetar

Det var en – for mig – stor og vigtig beslutning, jeg traf, da jeg tilbage i 1997 valgte at droppe alle former for kød og leve et liv som 100% vegetar. Selv om jeg aldrig siden har fortrudt mit valg, har livet som vegetar ikke altid været lige nemt. I dette blogindlæg vil jeg fortælle lidt om de tanker, erfaringer og oplevelser, jeg har gjort mig gennem mine 20 år uden kød.

Sunde vegetariske madvarer.
Som vegetar ligger det sunde liv (næsten) lige for.

Der findes mange gode grunde til, at folk vælger at sige farvel til kødspisning og gå vegetar-vejen. Tre af de mest almindelige årsager jeg hører, er, dyreetik, sundhed og allergi. Mine egne motiver gik på de to første:

  1. Dyreetik: dyr skal behandles ordentligt, og de er ikke kun til for vores fornøjelses skyld.
  2. Sundhed: vegetarisk kost er i de fleste tilfælde nemmere for kroppen at fordøje end kød.

Det er vigtigt, at man altid holder sig sine motiver i frisk erindring, da vegetartilværelsen til tider – og især i begyndelsen – kan være lidt hård og krævende. Det er trods alt en central del af ens livsstil, man ændrer, og det kræver mod og vilje at få indført de nødvendige rutiner i hverdagen (- og til fest).

Den første tid som vegetar

At blive vegetar kræver en smule forberedelse, ellers risikerer man i værste fald at ryge tilbage i “kødets magt”. Det måtte jeg selv sande, da jeg i min første uge som vegetar, levede af kedelig spaghetti med tomatsauce, som jeg havde gravet frem fra køkkenskabene. Efter en uge eller to blev det for trist med den ensformige mad, og jeg valgte atter at ty til kødet. Men heldigvis var jeg fast besluttet på at gøre forsøget igen – og denne gang planlagde jeg på forhånd med lidt gode og interessante opskrifter, hvilket gjorde hele forskellen.

Jeg indrømmer dog, at det de første uger og måneder af min kødfrie tilværelse godt kunne være svært, når der for eksempel blev serveret flæskesteg i kantinen på arbejdet, eller når familien skulle nyde en saftig og velduftende kylling uden mig. Men jeg havde forberedt mig mentalt på, at sådanne fristelser ville komme, og så er det jo egentlig bare et spørgsmål om at stå fast. Og heldigvis forsvandt min lyst til at spise kød efter der var gået nogle måneder, og det blev efterhånden rutine kun at tænke i vegetariske baner, når der skulle handles ind.

Vegetarisk burger.
Husk at gøre måltiderne spændende – ellers risikerer du at miste gejsten.

Spiser du så fisk? Eller æg?

Bliver man inviteret til spisning, er det sædvandligvis ikke nok at fortælle værten, at man er vegetar. Der findes nemlig mange grader af det at være vegetar; nogen vegetarer spiser fisk, andre spiser gerne fjerkræ mens mange slet ikke spiser nogen af delene. Så indtil folk lærer dine nye spisevaner at kende, kommer du til at svare på disse spørgsmål igen og igen: spiser du kylling? Hvad så med fisk? Må du godt spise æg?

Selv spiser jeg ikke dyr af nogen slags, men æg spiser jeg af den simple grund, at de fleste æg man køber i dag er ubefrugtede.

Hvad så herfra?

Jeg håber, at denne artikel har hjulpet dig med at kunne afgøre, om et liv som vegetar er noget, du vil forfølge. Måske synes du, at det virker uoverskueligt, at springe ud som “fuldtids”-vegetar fra den ene dag til den anden? I så fald kan du jo prøve med kødfrie dage et par gange om ugen og få en fornemmelse af, hvordan tilværelsen som vegetar leves og føles.

Som vegetar vil du kunne glæde dig over, at kødforbruget verden over er faldende, og at flere vælger et liv uden kød [2]. Mange vegetarprodukter finder derfor vej til supermarkedernes hylder i disse år, og det gør det nemmere end nogensinde før at leve et liv helt uden kød.

Skulle du få lyst til at kaste dig ud i et tilværelsen som vegetar, kan jeg anbefale, at du starter ud med at finde vegetaropskrifter til en uge, og så køber ind efter det. Så er du klar til en flyvende start.

Kilder:
[1] Livestrong.com, How long does it take a meat Diet to Digest Compared to a Vegetarian One (2013)
[2] Foreningen Anima, Kødforbruget falder og flere bliver vegetarer (2012)

Billederne er fra wikimedia (1, 2).

Del denne artikel med dine venner:

3 Comments


  1. Faldt lige over din blog, da jeg søgte på Google efter quorn pålæg.
    Fed blog – er selv vegetar, så synes jo det er spændende læsning at høre en andens meninger og tanker om det.. 🙂

    Keep it up 🙂

    Mvh. Rikke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *