Skal jeg som vegetar servere kødretter for mine gæster?

Det kan være ganske hyggeligt at få gæster på besøg til spisning. Det giver lejlighed til at udveksle hyggelige samtaler hen over middagsbordet, mens der nydes et forhåbentlig godt måltid mad. Men madlavningen kan godt gå hen og blive en udfordring, når vegetaren står for madlavningen, da de fleste mennesker forventer at få serveret kød af den ene eller den anden slags. Skal man da gå på kompromis med sine principper og tilberede kød til gæsterne?

Hvad skal vegetaren stille på bordet?
[1] Hvad skal vegetaren stille på bordet?
Som veganer eller vegetar kan man ind imellem finde sig selv i et mindre dilemma, når det kommer til at skulle lave mad til andre mennesker, som spiser kød. Skal man gøre alle glade, og smide en steg i ovnen? Eller skal man overraske med en vegetarret, som sikkert vil få en negativ bemærkning eller to med på vejen? Det er et spørgsmål, der er delte meninger om.

En smagssag

Når jeg står for madlavningen til mine gæster, så holder jeg enhver form for kød ude af billedet. Det gør jeg, da det for mig virker en smule forkert, at stå og skære i kød, eftersom det er så mange år siden, jeg har selv spist den slags. Til gengæld gør jeg mit allerbedste for at finde en vegetarret, der kan tilfredsstille de fleste kødspisere. Det kan for eksempel være i form af en lækker spinatlasagne eller en fantastisk blomkålsgratin.

Et af de tricks man kan bruge, for at give vegetarretten en mere kødagtig smag, er at anvende en køderstatning. Et af de køderstatningsprodukter som passer i rigtig mange vegetarretter, er vegetarisk fars. Det kan købes i flere supermarkeder til en pris på mellem 25 og 40 kroner for 300 gram (passer ganske fint til 3-4 personer). Min påstand er, at det er svært at smage forskel på vegetarisk og animalsk fars; så på den måde kan du gøre alle glade.

Bare sådan lidt for sjov, kan du jo prøve at lade være med at nævne over for dine gæster, at det du serverer, rent faktisk er vegetarisk, og så se om de opdager det.

Quorn laver en udmærket vegetarisk fars.
Quorn laver en udmærket vegetarisk fars.

Forskellige grænser

Vegetarer har naturligvis forskellige grænser for, hvilken mad de kan stå inde for, at ville tilberede. For en del år siden var mine grænser meget anderledes, end de er i dag. Tidligere havde jeg for eksempel ikke noget problem med at tilberede og servere en flæskesteg for andre mennesker. Måske hænger det sammen med, at jeg dengang kun havde været vegetar i en kortere periode. I dag ville jeg ikke bryde mig om at skulle gøre det samme.

Til gengæld har jeg den dag i dag ingen problemer med at lave madpakke til mine børn, selv om denne består af spegepølse, leverpostej og den slags. Jeg gætter på, det skyldes, at pålæg ikke på samme klare og tydelige måde som en nøgen flæskesteg, minder en om det dyr, der har måttet lade livet.

Hvad så herfra?

Som jeg har forsøgt at argumentere for i dette indlæg, så er der intet endegyldigt svar på, om det er rigtigt eller forkert for vegetaren, at servere kød for sine gæster. Det må i alle tilfælde bero på, hvad man som person har det bedst med.

Det første af billederne er fra wikimedia og er licenseret under Creative Commons:
[1] TraditionalThanksgiving af Ben Franske, 2002.

Del denne artikel med dine venner:

2 Comments


 1. Jeg serverer altid vegetariske retter for mine gæster.. men alle mine veninder og familie ved også godt at det er sådan, så der er aldrig nogle negative kommentarer omkring det – heldigvis 🙂
  Men jeg vil på ingen måde være med til at støtte kød ved at købe det, så derfor er det blevet sådan hos mig.. til gengæld forventer jeg heller ikke at der er lavet særlige vegetar retter til mig når jeg er ude, og tilbyder altid også selv at medbringe falafler, quorn eller andet til selskabet når jeg skal hjem til andre 🙂

  Tak for en super god blog – nu må jeg i Aldi og se om jeg kan finde de pålægssalater du også har lavet et indlæg om:)

  Kh. Rikke

  1. Hej Rikke!

   Ja, og det gode ved selv at medbringe egen mad, er jo også, at man så får noget, man kan lide

   Glæder mig til at høre, hvad du synes om ALDIs pålægssalater. Jeg synes selv, at de er vældig gode.

   Vh. Bo 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *