Skal vegetaren stræbe efter et liv som veganer?

Selv om jeg er glad for at være vegetar, så kan jeg ikke benægte, at jeg til tider har spekuleret over at gå skridtet videre og kaste mig ud i et liv som egentlig veganer. Ja, for netop veganerens princip med helt at droppe indkøb og brug af animalske produkter, har længe virket ganske tiltalende på mig. Men hvis et liv som veganer virkelig er idealet, hvad venter jeg så på?

Da jeg i sin tid opgav kød til fordel for en tilværelse som vegetar, vidste jeg, at jeg havde valgt en livsstil, som til stadighed ville kræve en stor portion tålmodighed, viljefasthed og disciplin af mig som person. Dette ikke mindst, da vi nu en gang lever i en verden, som er indrettet til og for kødspisere.

Det er derfor med en vis beundring, at jeg skeler over mod veganerne, som jeg forestiller mig, må kæmpe med endnu større udfordringer i dagligdagen, end jeg selv gør. Men hvad ligger der egentlig i det at være en veganer?

Hvad “må” vegetaren, som veganeren ikke kan?

Selv om der findes flere grader af det at være vegetar, så foretrækker jeg at definere en vegetar som en der slet og ret spiser alt andet end dyr. Vegetaren spiser således æg og ost, men ikke fisk, fjerkræ eller andre former for kød (den korrekte betegnelse for sådan en vegetar er i øvrigt en lacto-ovo-vegetar). Derudover findes der ikke nogen andre begrænsninger for, hvad vegetaren “må”.

Veganeren følger et noget strengere regelsæt. Udover ikke at spise kød, er alle produkter som stammer fra dyr bandlyst. Derfor er alle mejeriprodukter som mælk, ost og smør samt honning og æg absolut no-go. Men veganeren går længere endnu, og køber for eksempel ikke tøj som er lavet af læder.

Selv om veganeren og vegetaren har meget tilfælles, så er forskellene således alligevel til at få øje på.

Derfor er jeg stadig “kun” vegetar

Jeg kan se mange gode ting i det at være veganer. I særdeleshed kan jeg godt lide tanken om at undgå tøj og sko som er lavet af produkter, der stammer fra dyr. Jeg forsøger for så vidt muligt selv at undgå lædervarer, men må også erkende, at det ikke altid lykkes. Det hænder derfor en sjælden gang imellem, at jeg ved skoindkøb kommer hjem med et par lædersko, fordi kvaliteten og udvalget ofte er bedre ved denne slags sko, end det er tilfældet med eksempelvis lærredssko.

Så er der mad- og drikkevarer. Mine tanker herom er, at selv om det langt hen ad vejen kan virke fornuftigt, at sige nej til animalske produkter, så forestiller jeg mig, at det må være vældig svært i hverdagen. Når jeg eksempelvis tænker på, hvor relativt begrænset man er som vegetar, når man handler ind, så må det være meget vanskeligere som veganer. Det vil også være et nej til brød, pizza, lasagne, tærte og kage.

Det er svært at sige nej til sådan en!
Det er svært at sige nej tak til sådan en!

Hvad så herfra?

At skifte vegetarlivet ud med en tilværelse som veganer, er jeg ikke klar til endnu. Men hvis udbuddet af produkter rettet mod veganere når et passende leje, vil jeg tage det op til genovervejelse.

Er du enig i mine synspunkter? Du er meget velkommen til at skrive en kommentar, hvis du har noget på hjerte.

Del denne artikel med dine venner:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *