Vegetarens overlevelsesguide til Thailand

Som vegetar elsker jeg at rejse til Thailand, og har haft fornøjelsen af at besøge landet adskillige gange. I Thailand findes mange lækre vegetarretter og dertil eksotiske frugter og grøntsager, som man af naturlige grunde ikke finder tilsvarende i Danmark. Men man kan nemt gå galt i byen, når man besøger det thailandske gadekøkken, og ende op med noget der ikke er helt så vegetarisk, som man havde håbet og troet. Her får du derfor min lille overlevelsesguide til Thailand med tips for vegetarer og veganere, så du kan finde den sande og sunde kødfri mad.

I Thailand sælges der mad allevegne.
I Thailand sælges der mad allevegne – men ikke alt er lige godt for den sundhedsbevidste turist.

Vel ankommet til Thailand begynder sulten at melde sig før eller siden. I de fleste turistbyer som Bangkok, Phuket og Hua Hin er der masser af muligheder for en hurtig snack i form af vegetariske sandwiches, bagerbrød og deslignende. Det kan også være fint i kortere perioder, men på sigt vil de fleste gerne have noget ordentligt og mere nærende at sætte til livs.

På jagt efter vegetarmad

En af grundene til at Thailand står højt på listen over danskernes foretrukne feriedestinationer, er den anderledes, krydrede og spændende mad, som man finder overalt i landet. Er du vegetar eller veganer, så vil du have lige så mange muligheder som kødspiseren for, at kunne nyde et godt måltid mad i smilets land. Denne mulighed er bare gemt lidt af vejen for den almindelige turist.

Der findes groft sagt to vegetarerretninger i Thailand:

1) “jae”: kødfri og uden æg, hvidløg, løg og stærke krydderier. Denne retning kaldes for “jae” eller “gin jae” (udtales henholdsvis som “djæ” og “gin djæ”). I Thailand bruger de et andet alfabet, end vi gør i vesten, så “jae” skrives เจ og “gin jae” er “กินเจ”. Det er den thailandske måde at skrive det på, som du skal kigge efter på skiltene udenfor spisestederne.

2) “mungsavirut”: kødfri, men med alt det stærke fra det thailandske køkken. Denne retning hedder “mungsavirut” (udtales “mangsavirad”). Det skrives på thai som “มังสวิรัติ”.

Det er min erfaring, at der er flest vegetariske spisesteder af den første slags – altså den uden de stærke krydderier.

Hvad med økologi?

I Thailand – og Asien i det hele taget – har de stadig til gode, at opleve en revolution inden for økologi. Jeg har både hørt og læst [1], at frugt og grønt sædvanligvis sprøjtes med insektgift. Så man skal være forsigtig med, hvad man spiser. Vil du være sikker på, at dit frugt og grønt er økologisk, så skal du en tur forbi grøntsagsafdelingen i et af de større supermarkeder/varehuse såsom Loctus Tesco, Makro eller Big C og lede efter skiltningen med “organic”.

Er der andet, man skal være opmærksom på?

Du skal vide, at mange thaier også betragter fiskesauce som værende vegetarisk. Så når du beder om en ris med tofu, så kan den meget vel være tilsat fiske-, østers- eller rejesauce. Du kan derfor ved bestillingen gøre opmærksom på, at den skal være fri for diverse fiskeolie, ved at sige:

mei aw narm pla khrap (hvis du er en mand)

mei aw narm pla ka (hvis du er en kvinde)

Lidt forklaring:

mai aw betyder at “vil ikke have”. narm er “vand” + pla som er “fisk” = fiskesauce.

Gode spisesteder

Hvis du ikke er på et stramt budget, så findes der rigtig mange gode spisesteder, der serverer vegansk og vegetarisk mad. Her er nogle udvalgte:

Bangkok: May Kaidee’s som der findes 3 af i Bangkok.

Chiang Mai: Sababa Israeli Restaurant på Chang Klan Road. De har blandt andet en fantastisk humus.

Hua Hin: ved slutningen af hovedgaden ved Dechanuchit Road (på hjørnet) findes alletiders veganske spisested. Billig men virkelig god mad.

Phuket: The Corner Restaurant tilbyder traditionel thai mad til en fornuftig pris.

Kilder:

[1]: http://www.bangkokpost.com/learning/advanced/959425/pesticides-in-fruits-vegetables-govt-quality-mark-fails-test

Billedet af thaiboderne med mad er fra pixabay

Del denne artikel med dine venner:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *