Vil hele menneskeheden en dag blive vegetarer?

Jeg har ofte gået og spekuleret over, om det er en del af den menneskelige evolution, at vi alle med tiden skal være vegetarer. Kigger man på den vestlige verden i de sidste 25-50 år, så er der i hvert fald en klar tendens, som peger i retning af, at flere i større eller mindre grad skifter kødet ud med grøntsager. Det er således ikke længere kun hippier og folk med et alternativt syn på livet, der vælger at blive vegetarer. Også helt almindelige danskere tager skridtet. Men er hele menneskeheden da ved at ændre deres spisevaner, og hvad skal det hele ende med?

I disse dage hører vi ofte i medierne, at danskerne spiser mindre kød og at flere vælger et liv som vegetar. Men er det mon en tendens, der er ved at brede sig globalt?

Danmark som foregangsland

Vi kan i Danmark være stolte af mange ting. For eksempel er vi dem i verden som spiser mest økologi per indbygger. Vi er også dem, som siges at være det lykkeligste folkefærd på jorden. Endvidere er de fleste af os danskere ganske oplyste takket være et velfungerende uddannelsessystem.

Er hele menneskeheden på vej mod vegetarisme?
Er hele menneskeheden på vej mod vegetarisme?

Således er vi i front på rigtig mange af områder, som gør os til glade, udviklede og velafbalancerede væsener. Og det er netop faktorer som disse, der er den rette cocktail for udbygning af vores menneskelige empati – altså medfølelse – over for andre af vores medmennesker. Denne empati bliver breddere og mere finmasket, og vil med tiden manifestere sig som en kærlighed til alt levende – herunder dyr og planter. En ny vegetar er dermed født – godt hjulpet på vej af det omgivende samfund.

Hele den vestlige verden følger trop

Ser man på verden lidt oppefra, så er der ingen tvivl om, at den vestlige verden igennem de sidste 100 år, langsomt bevæger sig i samme retning som Danmark. Eksempelvis er salget af økologi i USA og Europa vokset fra 18 mia dollars i år 2000 til 72 mia dollars i år 2013 [1]. I Italien kan nærved 100% af befolkningen i dag læse, hvor tallet lå på ca. 50% for bare 100 år siden [2]. I 1918 levede amerikanske kvinder i gennemsnit til de blev 54 år, hvor de i dag kan forventes at blive 79 år. Alt sammen eksempler som peger i retning af menneskelig udvikling.

Der er således alt mulig grund til at forvente, at den føromtalte empati, også vil nå hele den vestlige verden i nær fremtid. Tendensen er i hvert fald klar.

Globalisering og vegetarisme.
Globalisering og vegetarisme?   (c) Can Stock Photo

Hvad kan vi så forvente af resten af verden (Asien, Mellemøsten og Afrika)

Hvis vi kigger ud på resten af verden, vil vi se et Asien, Mellemøsten og Afrika, som har helt andre syn på livet og menneskelige værdier, end vi har herhjemme i Danmark. Det er naturligt, da disse for os fremmede folkeslag er præget af en ganske anden kultur, end den vi kender i Danmark.

Med den globalisering vi ser i disse år, følger også uddannelse af lokalbefolkningerne og deraf resulterende velstand. To faktorer som er forudsætninger for menneskelig udvikling alle steder i verden. Og som vi så tidligere, er menneskets udvikling en af de basale nødvendigheder for, at det kan udvikle empati og deraf opnå en kærlighed til alt levende omkring sig. For et menneske som når til dette kærlighedsstadie, er vegetarisme det næste naturlige skridt.

Selv om en sådan udvikling af mennesket ikke sker over få år, så er det da opmuntrende at kunne se, hvor menneskeheden er på vej hen.

Hvad så herfra?

Dette var så et af de mere filosofiske blogindlæg, hvor jeg havde fornøjelsen af at dele lidt af min livsanskuelse med dig. Er du enig i min måde at betragte fremtiden på, eller ser du anderledes på tingene? Smid gerne en kommentar.

Kilder:
[1] http://www.lf.dk/viden-om/oekologi/markedet
[2] https://ourworldindata.org/literacy/
[3] http://www.flu.gov/pandemic/history/1918/life_in_1918/

Det ene af billederne er fra wikimedia
[1] https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cosmic_riches.jpg

Del denne artikel med dine venner:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *